”Vad ni har gjort för någon av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.”

Matteus 25:40

Åk som volontär till Sydafrika och hjälp till på plats! Många som varit volontärer på GCF beskriver det som en livsförvandlande upplevelse. Gammal som ung, du är välkommen, och kan göra en skillnad.

Give a Child a Family (GCF) är baserat i Margate, på KwaZulu-Natals sydkust. Det är ca 13 mil söder om Durban. Här tar man emot barn i ett tillfälligt boende. Barnen, från nyfödda till 12 år gamla, kommer till GCF ofta på grund av en kombination av orsaker. Det kan handla om fysisk, psykisk och/eller sexuell misshandel, eller på grund av att barnen är övergivna. Alla barnen är uppryckta ur sitt sammanhang och känner sorg och saknad. Många av barnen som kommer visar tydliga tecken på misshandel, försummelse, undernäring och en del är HIV-smittade.

Som volontär på GCF krävs en viss mognad och anpassningsförmåga när man står inför nya upplevelser, nya miljöer och omständigheter. Minimiåldern för att komma och arbeta som volontär är 19 år. Perioden du kommer och arbetar bör vara minst 4 månader, gärna 6-12 månader. Anledningen är helt enkelt att det tar tid att komma in i arbetet och känna sig hemma. En kortare period innebär att du bara hinner börja komma till rätta – så är det dags att åka hem.

Alla volontärer får gå igenom en introduktionskurs på plats innan de börjar arbeta. Denna introduktionskurs innehåller information om organisationen, samhällsinformation, samtal om kulturer osv.

Dina arbetsuppgifter som volontär på GCF kommer att variera beroende på behovet. De små barnen, 0-5 år gamla, bor i småbarnsavdelningen – nursery. Där hjälper du till med den dagliga skötseln av barnen, matar, byter blöja och badar. De äldre barnen behöver hjälp med läxor och olika aktiviteter. Alla barnen behöver individuell uppmärksamhet och uppskattning. Som volontär har man en viktig uppgift i att vara en storebror eller storasyster för barnen. Du kommer att hjälpa till med hushållsarbete, i köket och i tvättstugan. Vi behöver alltid händiga personer som kan hjälpa till med underhåll av byggnader och lokaler. En del av barnen går i skolor runt om i samhället och behöver skjutsas till och från skolan. Volontärer som har körkort kan därför behövas som chaufförer.

Är du pensionär, har vuxna barn eller bara vill komma till Sydafrika och arbeta som volontär under någon eller några månader – är ni varmt välkomna. Istället för att vara som en storasyster eller storebror, är man som en mormor eller morfar för barnen.

På GCF finns många olika språk representerade, men det gemensamma språket är engelska.

Volontärerna bor tillsammans i ett hus på området. Som volontär betalar du R2.762 /månad för boende och mat.

Medlem

Om du har varit på GCF (tidigare Place of Restoration) och arbetat som volontär, har du möjlighet att bli medlem i föreningen och fortsätta att vara en del av arbetet. Du får fortlöpande uppdateringar på arbetet och vad som händer både där nere och här i Sverige.

Medlemsavgiften på 400 kr per år bidrar till GCFs arbete i Sydafrika. Som medlem får du tillgång till presentationsmaterial och allt du behöver för att vara en ambassadör för Give a Child a Family.

Vill du bli medlem i Give a Child a Family – Sverige? Skicka mail till info@gcf-sverige.se med ditt namn, personnummer, adress och email adress.

Betala in 400 kr på Bankgironr 5279-9954 eller via Swish 123 161 15 57, märk betalningen med “Medlemsavgift” och ditt namn.